Sultani
 

 

İndeks | İleri | Geri

  K İ T A P


Üstün Kırdar (93) Bilgi Yayınevi'nin geçen yıl açtığı 
"e-roman" yarışmasında birincilik kazanmıştı. Roman “Fi” adıyla basıldı ve yakında elektronik olarak da yayımlanarak ülkemizin ilk e-romanı olacak. Yunan alfabesinin 21. harfi ve "felsefe"nin sembolü olan Fi’yi Galatasaraylılar fizik derslerinden ve edebiyat bölümü eskiden felsefe bölümü olduğu için mezuniyet yüzüklerinden hatırlayacaklardır. Çekici bir dil ve üslupla kaleme alınmış olan roman fantastik bir boyut taşıyor.

KAE HAN MIN GUK-2002
Mehmet B. Demirkol'un (121) Dünya Kupası sırasında Radikal Gazetesi’nde yayımlanan yazılarını derlediği "KAE HAN MIN GUK-2002 Dünya Kupası Mektupları" adlı kitabı İletişim Yayınları Futbol Kitapları dizisinden çıktı. Demirkol, Milli Takımı izlemenin yanında; Japonya ve Güney Kore’nin kültürel ve yerel özelliklerini, futbola bakışlarını ve o uzak dünyanın ilginçliklerini de mektuplarına taşımıştı. Şimdi kaçıranlar için bütün bunlar kitaplaştı.

TÜRK SANAYİİ
İstanbul Sanayi Odası’nın, 50. kuruluş yılı nedeniyle yayımladığı “Türk Sanayii” adlı kitabı da İzzeddin Çalışlar’ın (115) kaleminden çıktı. Uzun ve etraflı bir araştırmanın sonucu olan kitapta cumhuriyetten bu yana sanayi hayatımızdaki gelişmelerin ve önemli olayların geniş bir özeti bulunuyor. Yazarın belirttiğine göre bu araştırmayı yaparken, Türkiye’de sanayileş-menin temelinde de Galatasaraylıların bulun-duğunu fark etmiş. 
Kitabın önemli bir özelliği de son elli yıla damgasını vurmuş sanayici, politikacı ve iktisatçıların görüş, tanıklık ve anekdotlarına bire bir yer vermesi. 

KAVAKLARDA MİKROFON VAR
Sedat Sami (77) babası Hüseyin Sami’nin kaleminden çıkmış yazılarla, halkçılığın savunmasını ve 1938 - 1946 yılları arasındaki devrin hikayesini KAVAKLARDA MİKROFON VAR adlı kitapta topladı. APA tarafından yayımlanan kitap, Urfa mebusu Hüseyin Sami’nin söz konusu yıllardaki gazete yazıları ve ardında bıraktığı anılardan oluşuyor. İktisadi ve sosyal tarihimizin savaş yıllarını da kapsayan zorlu dönemeçlerinden birine yakından bakan bir kitap.

BENİ YUTKUNMAYA SEVK EDEN BİR ERKEKLİK HALİ SEZDİM
Az ama öz yazdığı şiirleriyle kiminin kafasını karıştıran, kiminin yaşayan en büyük şairlerden diye nitelendirdiği Salih Ecer’in (105) ismindeki kadar derin “halleri” anlattığı ilk romanı Om Yayınları’ndan çıktı. Cemal, Martine, İsmet, Peride Celal, Işıl Kasapoğlu ve bizzat Salih Ecer romanın kahramanları arasında. Yine kimilerinin kafası karışacak, kimilerinin ise zevkten başı dönecek. Salih Ecer, edebiyatımızda kendine has bir dil geliştirebilmiş az sayıdaki yazardan biri olarak sessiz sedasız bir devrim yapıyor. Yüksek sesle okunması tavsiye edilir!

GİT KENDİNİ ÇOK SEVDİRMEDEN
Şiirden romana geçen bir başka Galatasaraylı da Tuna Kiremitçi (124). 90 kuşağının ilgi çekici isimlerinden olarak dar şiir piyasasında sivrilen yazarın Doğan Kitap’tan çıkan romanı kısa sürede ikinci baskısını yaptı. Adını Kemanî Sahak Efendi’nin bir tangosundan alan roman, sonuna gelindiğinde “Haydi Tuna bir tane daha yaz.” dedirtiyor.

ATLARIN YELESİNDE
Her ne kadar romanın alt başlığında “Bir at ve at yarışları rehberi” ibaresi varsa da Kevork Kirkoryan’ın (117) kitabı basbayağı bir roman. Kimileri için yaşamlarının vazgeçilmez tutkusu olan, kimilerinin ise orada ne olup bittiği hakkında hiç fikir sahibi olmadıkları Veliefendi hipodromunda yaşananlar ve yaşanabileceklerin hikaye edildiği kitap İnkılap Yayınları’ ndan çıktı. 
Atların Yelesinde; ödüllü öykücümüzün ilk romanı olması dışında, bu alanı konu alan ilk yerli roman olma özelliğini de taşıyor.