Sultani
 

 

İndeks | İleri | Geri

  A R A Ş T I R M A

Anadolu’nun ücra köylerinde yaşayan köy çocuklarının temel eğitimden dahi mahrum olduklarını hepimiz biliyorduk. Büyük bir çaba ile; Bülent İstanbul’da, ben Ankara’da, yazın Anadolu’nun köylerinde çocuklara okuma yazma öğretmek için yedibine yakın üniversite öğrencisini örgütledik. Daha sonra o zamanın Milli Eğitim Bakanı Fehmi Yavuz’la görüştük. Kendisi de bu projeyi büyük bir heyecanla karşıladı. Kendisinden bir tek bu gönüllü üniversite öğrencilerinin köylere ulaşımlarını sağlamasını istedik. O günün koşullarında devlet bu organizasyonu yapamadı.

Bunun üzerine o senenin yaz aylarında Bülent ve ben beraber Sivas’ın Aluca ilçesinin Yukarı Zohopa köyüne gittik. Köyün yolu yoktu, ancak atla ulaşılabiliyordu. Ömrümüzde ilk defa orda ata bindik. Köyde kaldığımız süre boyunca çocuklara okuma yazma öğrettik, köylülerin sorunlarını dinledik. Takip eden günlerde bu sorunları dilekçelere döktük ve ilgili bakanlıklara ulaştırdık. Sivas’tan ayrıldıktan sonra Kars’ın Tuzluca ilçesinin Çiçekli köyüne gittik. Orda ikimize, Galatasaray’dan iki arkadaşımız daha Cem Eroğul (bugün profesör) ve Erdim Tüzel (bugün büyükelçi) de katıldı. O köyde de çocuklara okuma yazma öğrettik. Bu köyden de ayrıldıktan sonra dört arkadaş Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun dört bir yanını gezdik. 
O yaz halkın sıkıntılarına birebir şahit olduk. Durmadan aramızda çözüm yollarını tartıştık. Bu günlerin sonraki yıllarda bana çok faydası olmuştur.” 

Galatasaraylı olmak avantajdır
Son olarak milletvekillerine Galatasaraylı olmanın, siyasette kendileri için bir avantaj mı; yoksa elitist olmak, “halk adamı olmamak” gibi klişelerle suçlanmalarına yol açan bir dezavantaj mı olduğunu sorduk. Mehmet Dülger bu soruyu şöyle yanıtladı: “Galatasaray hep bir saygınlık ve itibar getirir. Bizlerin seçkin olmamız siyasette sorun teşkil etmez; aksine Galatasaray her zaman avantaj teşkil etmiştir.” Dülger konuşmasının devamında, politika arenasında daha çok Galatasaraylının yer almasını arzuladığını ve en çok istediği şeylerden birinin de Galatasaray mezunu bir bayanın meclise girdiğini görmek olduğunu belirtti. Onur Öymen de Galatasaraylı olmanın bir eksiklik değil, bir meziyet olduğunu belirttikten sonra, “Halk, kendisine öncülük edecekleri büyük bir isabetle seçer; bu seçimi kendi değerlerine göre yapar; bu seçime saygı duymak gerekir.” dedi ve Galatasaraylıların aldıkları eğitim sayesinde bu öncülük rolünü oynamak konusunda büyük avantajları olduğunu söyledi. 

550 kişilik mecliste 5 Galatasaraylı. Farklı mesleki geçmişleri, farklı siyasi görüşleri olsa da birçok ortak noktayı, birçok ortak anıyı paylaşıyorlar. Mehmet Dülger bu konuyu şöyle dile getiriyor: “Galatasaray, bünyesinde çeşitli fikirleri barındıran bir kurum. Benim AKP’den olmam Galatasaray’ın renkliliğini gösteren bir durum aslında. Bizim farklı partilerden olmamız hiçbir şeyi değiştirmez; bizi bağlayan bağlar her şeyden çok güçlüdür.”

MİLLETVEKİLLERİMİZİ TANIYALIM
AKP Antalya Milletvekili Mehmet Dülger 
1960 yılında Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu. Cenevre’de mimarlık okuduktan sonra, Paris Şehircilik Enstitüsü’nde eğitim gördü. DPT’de uzman olarak çalıştıktan sonra, Başbakan Demirel’in başmüşavirliğini yaptı. 12 Eylül’den sonra bir dönem Tercüman Gazetesi Genel Müdürlüğü’nün ardından DYP’nin kurucu üyesi oldu ve Genel Başkan Yardımcılığı’nı üstlendi. Birleşmiş Milletler Hizmet Madalyası sahibi. Evli ve bir kız çocuk babası. 

CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ 1943 yılında Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu. İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu’nun ardından Paris Üniversitesi Ekonomi ve Hukuki Bilimler Fakültesinde ekonomi alanında doktorasını yaptı. Dışişleri Bakanlığı’ndaki görevi süresince Japonya Büyükelçiliği, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı, Büyükelçilik mevkilerinde bulundu. Milliyet ve Sabah Gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Evli ve 4 çocuk babası. 

CHP Samsun Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Haluk Koç Galatasaray Lisesi’nden 1973 yılında mezun oldu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra, akademik kariyere devam etti. Hematoloji uzmanı olarak onlarca bilimsel esere imza attı. Türk Hematoloji Derneği Genel Sekreterliği yaptı. Evli ve 2 çocuk babası.

CHP Tekirdağ Milletvekili Mehmet Nuri Saygun 
1971 senesinde Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi ve yıllarca avukatlık yaptı.Tekirdağ Barosu’nun ve Halkevi’nin başkanlığı görevlerini üstlendi. Evli ve iki çocuk babası. 

CHP İstanbul Milletvekili Onur Başaran Öymen Galatasaray Lisesi’ni 1959 yılında bitirdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi; ardından aynı fakültede doktorasını tamamladı. Dışişleri Bakanlığı’nda Kopenhag, Bonn Büyükelçiliği, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı, Nato Daimi Temsilciliği gibi görevler üstlendi. 1995, 96, 97 yıllarında TÜSİAD tarafından “Yılın Hariciyecisi” ödülüne, 1997 yılında da “Abdi İpekçi Barış Ödülü”ne layık görüldü. Evli ve 2 çocuk babası.